2017. február 17. 13:26 - Rómer Flóris Terv

Megújulás testben és lélekben, egyházban és nemzetben, magyarságban és keresztyénségben

A szerző: Kovács Attila palágykomoróci református lelkész

kovacs_attila_vagott.jpgA Rómer Flóris Terv keretében megújul a Palágykomorócon található XIII. századi templom. Belegondolni is hátborzongató: XIII. század! Mennyi mindent látott, láthatott ez a kicsiny templom?! Ahogy a síkságból kiemelkedő domb tetején magasodik, messziről látható és messzire ellátszó alakjával tekintélyt és tiszteletet parancsol. Az évszázadok is, amelyeket e templom megélt, tiszteletet parancsolnak az épületnek. A kíváncsi látogató ámulattal áll meg az egyszerű, kicsi templom előtt és eltűnődik: hogy lehet, hogy annyi évszázadon át háborítatlanul állt ez az épület?

A tatárjárás után néhány évtizeddel kezdték el az elődök építeni, a XIV. század elején elkészültek kezdetleges, de annál megragadóbb freskói, a XVI. században reformátussá lett, háborítatlanul túlélte a török hódoltság korát, a Bocskai-felkelést, a Rákóczi-szabadságharcot, majd annak bukását, a reformáció és az ellenreformáció küzdelmeit, kemény és puha nemzeti- és vallási elnyomást. Még a XX. század világháborúit, véres és vértelen impériumváltásait is átvészelte ez a kis magyar templom és most, a XXI. század második évtizedének közepén, reménnyel várja, hogy műemléki rekonstrukció keretében, szakértő kezek munkája nyomán ugyanolyan puritán egyszerűségben ragyogjon, mint hét és fél évszázaddal ezelőtt.

p-komorc4.jpg

Munka van bőven! El kell végezni, amit 1944. november 26-a után már nem lehetett elvégezni. El kell tüntetni a szovjet évtizedek hiánygazdálkodásának nyomait. Meg kell erősíteni a megroggyant gerendákat, megroppant alapokat. És nemcsak a templom épületén, hanem nemzetünk és egyházunk testében is meg kell erősíteni az alapokat. El kell távolítani az idejét múltat, a korhadtat, a rosszat. Meg kell újulni! Testben és lélekben, egyházban és nemzetben, magyarságban és keresztyénségben egyaránt!

A templomépület felújítását elvégzik a Teleki László Alapítvány munkatársai, egyházunk és nemzetünk sőt: országunk megújítását viszont nekünk magunknak kell elvégeznünk. Hitünk és Isten örök Igéje irányt mutat! Krisztusban bízva, keresztyénségünk évezredes tanítását követve fogunk megújulni és megerősödni. Magunk mögött hagyjuk a rosszat, a sok szenvedést, a XX. század megpróbáltatásait, új országot és egységes nemzetet, szabad és szabadságra vágyó nemzetet építünk magunknak. A nagy elődök tettei bátorítanak, lehet oly dolgot építeni, lehet oly eszmét megalkotni, ami évszázadokon át él és nem vall kudarcot. Templomunk léte a bizonyíték erre az igazságra. Most sem kell mást tenni, mint azt, amit a régiek tettek: Krisztusra kell nézni és így építeni a jövőt. Keresztyén hittel imádkozni és dolgozni, erőfeszítéseinknek pedig meglesz a jutalma.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romerfloristerv.blog.hu/api/trackback/id/tr7912268518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása