2016. szeptember 16. 14:24 - Rómer Flóris Terv

„Jöjjetek és hallgassátok az élet szavát” - A kökösi unitárius templom rövid bemutatása

A szerző: Bartha Alpár unitárius lelkész


bartha_alpar.jpgKökös, románul Chichiş, Kovászna megye déli határán levő település, ősidők óta lakott, Eger nevű helyén őskori telep volt. A mai települést 1461-ben Kewkews néven említik, amely a magyar kökényes melléknévből rövidült mai alakra. Lakossága meghaladja az 1000 főt, amelyből 206 unitárius vallású.

Nem tudjuk pontosan, hogy mikor alakult meg az Unitárius egyházközség, de tekintettel arra, hogy Kökös lakói szomszédságban éltek a szász települések lakóival, ahová a reformáció eszméi hamar eljutottak, ezért feltételezhető, hogy a legkorábbi erdélyi unitárius gyülekezetek egyike lehetett.

Az 1568-ban alakult unitárius egyház temploma középkori eredetű (XIII-XIV sz.). Az 1954-es tűzvészt követő helyreállítási munkálatok során feltárták a templom értékeit: rozettával díszített késő románkori ablak; reneszánsz díszítésű, felül szamárhát csúcsívben záródó ajtókeret, amelyet Kónya Ádám így jellemez: „Díszítése két oldalt, lent egy-egy málladozó akantuszlevelekből formált rozettával kezdődik, majd szintén reneszánsz ízlésű keretezés fut végig, hogy fent lapos, ún. szamárhátú csúcsívben záruljon a kőkeret”. A nyugati falon Szent László-legenda freskótöredék található. 1962-ben felvették az országos műemlékek közé. A templombelsőt Vargyasi id. Sütő Béla népművész 1970-71-ben festett virághímes kazettaszemei díszítik. A 112 darab festett, virághímes kazettaszem a mennyezetet, a karzatmellvédeket, a templombelső terének piacát körülvevő padok mellvédjeit, valamint a poétikus mennyezetet díszíti. Kónya Ádám így jellemzi e munkát: „Meg kell említenünk, hogy a datki, nagyajtai, felsőrákosi, vargyasi és más unitárius templomokba készített Sütő munkákat jelentőségben messze túlhaladja e népművész-család hagyományos részleteiben változó, gazdagodó díszítő motívumvilágának ez a parádéja”. Ifj. Sütő Béla keze munkáját dicséri a pompásan kivitelezett szószékkorona. A gyönyörű faragott szószéket pedig Barabás Zsolt pávai tanító készítette.

A harangtorony 1816-ben épült, amelyben két új harang van (1874 és 1926), mivel az 1707-ben öntött harangokat a hívek átadták Gábor Áronnak ágyúöntéshez. A harangon a következő felirat állt: „VENITE, AUDITE VERBA VITAE” (Jöjjetek és hallgassátok az élet szavát). A fallal övezett templom és harangtorony közötti részen, többnyire XIX. századi, mintegy félszáz, főleg népies sírkő gyűjtemény látható.

Büszkék vagyunk múltunkra, amelynek értékeit próbáljuk a jelenben megélni, s továbbadni a mindenkori jövő nemzedékeknek.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romerfloristerv.blog.hu/api/trackback/id/tr2811712703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása