2017. március 10. 10:05 - Rómer Flóris Terv

Gondolt ránk az Úr és megáldott Bennünket

A szerző: Fazekas Ágnes tiszteletes asszony

img_0650_vagott.jpgMi, tornaaljaiak bátran elmondhatjuk magunkról, amit a 115. zsoltárban is olvashatunk: „Gondol ránk az Úr és meg fog áldani”. Gondolt ránk az Úr, és megáldott bennünket, hiszen a Magyar Kormány Rómer Flóris Tervének, a tornaljai és a szórványgyülekezetek adományainak, valamint a város segítségének köszönhetően megújulhatott templomunk tetőzete.

Ősi templomunk a XV. századból való, több mint 5oo éves múltra tekint vissza. Feljegyzések szerint Rómer Flóris kiváló magyar régész Tornalján járván azt a megjegyzést tette, hogy Mátyás király idejében épült, de ezt történeti leírás nem igazolja. A templom legrégebbi darabja a szószék, 1606-ból való. A kazettás mennyezet és a két karzat 1768-ban épült. Ebben az esztendőben készült el a régi torony felső, barokkos része a fagalériával. Ezt a tornyot 1893-ban alakították át mai formájára, ekkor fedték be a templomtetőt fazsindellyel és tatarozták kívülről az épületet. A következő, 1936-ban és 1937-ben zajlott renováláskor mind a két karzat vasbeton alapot kapott, ekkor új bejárat és toronyba vezető lépcső készült el. Valószínűleg ezekben az években át is fedték a templomot.

A presbitérium 2008-ban határozta el a templom tetőzetének felújítását, ekkor már több helyen beázott, hullottak a cserepek, ám közben a gyülekezeti ház és a parókia javítása is sürgőssé vált. Ezt követően gyülekezetünk ismét a templom javítására kezdett el gyűjteni. 

kep_3.jpg

S elmondhatjuk, valóban gondolt ránk az Úr, és megáldott bennünket, hiszen a Gömöri Egyházmegye Tanácsa a felújítandó templomok közé sorolta a tornaljai templomot, majd a Magyar Kormány Rómer Flóris Tervének Bíráló Bizottsága úgy határozott, hogy 3.000.000 forint támogatást nyújt műemléktemplomunk javítási munkálataihoz. A lebonyolítással megbízott Teleki László Alapítványon keresztül nemcsak anyagi segítséget kaptunk: szakembereik gondoskodtak a megfelelő kivitelezőről és felügyelték a munkálatokat is.

Különösen nagy ajándék volt az elmúlt esztendő gyülekezetünk számára, hiszen szintén tavaly az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott támogatásból a parókia új nyílászárókat kapott, a villanykazánt gázkazánra cserélhettük és megújulhatott a terasztető is. A presbitérium további tervei között szerepel a templom külső javítása, a torony festése és a pléhborítások cseréje is.

tornaalja_1.jpg

Jó érzés, hogy vannak, akik gondolnak ránk határon túlról és segítenek bennünket. A gyülekezet és a Tornalján élők számára nagyon fontos, hogy mindazt, amit őseink felépítettek, ránk hagytak, ne hagyjuk elveszni.

Március 12-én hálaadó istentisztelet keretében szeretnénk hálát adni Istennek az elvégzett munkálatokért és köszönetet mondani mindazoknak, akik segítettek minket.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romerfloristerv.blog.hu/api/trackback/id/tr9212326761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása