2017. február 03. 11:37 - Rómer Flóris Terv

„Kérjetek és adatik nektek…’’

A szerző: Pősze Sándor Tiszabökény görögkatolikus parochusa

posze_sandor_jo.jpgA tiszabökényi görögkatolikus hívek templomát 2015 nyaráig vakolat borította, amely eltakarta igazi szépségét, egyediségét. Mint azt már tudjuk, a templom fából készült.  Az erre járók ezt akkor vették észre, amikor a Teleki László Alapítvány jóvoltából lekerült az épületről a vastag vakolat. Az egykor Szent Mihály arkangyal tiszteletére épült fatemplom több árvizet is megélt, kiszáradni nem tudott, így nagyon hamar tönkrement. 

Ez fatemplom? Tették fel egymásnak a kérdést. Az itt élő emberek többsége tudta, hogy a templom fából készült, mert az évek folyamán megpróbálták a belső vakolatot eltávolítani, s helyreállítani, de anyagi okok miatt ez nem valósulhatott meg.

A tiszabökényi görögkatolikus hívek szívükön viselik fatemplomuk sorsát, nap mint nap egyre több és több ember volt rá kíváncsi: vajon mi is lesz vele? Hogyan is fog kinézni? De mégis a legtöbben azt kérdezték egymástól: „Csak nem fog összedőlni, ugye?” Az általános válasz sajnos mindig az volt: „Összedőlés előtt áll!’’

A falu görögkatolikus többsége támogatta a munkálatokat sőt, ha kellett jöttek és segítettek is, amiben csak tudtak. Többen bizakodva figyelték a munkálatokat, s imádkoznak, hogy a templomunk újra az imádság háza legyen.

dscn6041.jpg

Jó látni, hogy az épülő fatemplom valamit megmozdított ebben a kis közösségben. Sokat gondolkodtunk, hogy hol is végezzük a vasárnapi és ünnepnapi Szent Liturgiákat, de végül arra a döntésre jutottunk, hogy jó lesz nekünk az udvaron, a fatemplomunk mellett imádkozni. Az a harang, amely több évszázada hívja a híveket imádságra, jelenleg is ide hív bennünket, az épülő templomunk mellé, hogy tanúságot tegyünk hitünkről, s arról hogy fontos számunkra.  A legfelemelőbb érzés mégis az volt, mikor vasárnap a Szent Liturgia után mindenki bement a templomba, hogy megnézze hogyan is néz ki, s jöttek a találgatások, tervezések. Többen elmondták véleményüket, terveiket, hogyan kellene, s hogyan kell helyreállítani a fatemplomot. Ebből tudtam, hogy él a közösség, mert akar, mert építeni, szépíteni, szebbé és jobbá akarja tenni faluját, egyházát.

dscn6042.jpg

Sokszor elmondom híveimnek: „Az imának nagy ereje van!”. Az Úr Jézus Krisztus is elmondta tanítványainak, amit Máté evangélista le is írt: „Kérjetek és adatik nektek…’’. Hát mi kértünk, és kaptuk, mert találtunk olyan jó embereket, akik tudnak, és akarnak is segíteni a Tiszabökényi Görögkatolikus Egyházközség fatemplomán. Isten segítse és kísérje munkájukat, hogy sikeresen bevégezzék, s mi megláthassuk templomunk ékességét és szépségét, hogy benne újra együtt tudjuk imádkozni és dicsőíteni az Istent.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romerfloristerv.blog.hu/api/trackback/id/tr3212179790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása