2016. október 07. 09:58 - Rómer Flóris Terv

Templomtorony-mentés Igazfalván

A szerző: Czapp István lelkipásztor

nevtelen.jpgIgazfalva, Temes megye telepes falvai közé tartozik. A felső Bega mentén, erre a helyre 1893-ban Vésztőről, Gyomáról, Kőröstarcsáról, Nagydorogról és Makóról érkeztek családok, hogy meghódítsák ezt a tájat. A dombok lábánál ég felé mutató ujjként mered a templomunk tornya. Jelképe a múltnak, falai őrzik a szorgos munkáskezek nyomát. Tervezője Alpár Ignác műépítész.

Augusztus 17-én településünkre hatalmas vihar csapott le. Senki nem gondolta mi közeledik, a kora délutáni órákban, nyugat felől, egyszercsak sötétedni kezdett a horizont. Máskor is láttunk már hasonlót, de azóta tudjuk, hogy ez minden korábbi viharnál hatalmasabb volt.

Először csak fújt a szél, azután pedig már tombolt. Tornádóhoz hasonlítható szél  kerekedett. Velem együtt biztosan sokan elmondták: „Uram segíts!” Csaknem egy órán át voltunk tehetetlen szemlélői az eseményeknek, házainkban meghúzódva vártuk, hogy elüljön a vihar. A rettenetet az is fokozta, hogy a tömegkommunikáció is csődöt mondott, sem a telefon, sem az internet nem működött. A percek megnyúltak és nem tudtuk, mikor ér véget ez a borzalom.

Mikor végre a vihar kitombolta magát és továbbállt, elkezdtük felmérni a károkat. Kilépve házainkból azt is megláthattuk, amit bentről nem láttunk. Összetört vagy tövestől kicsavart fák, megbontott háztetők, ledőlt kerítések, tószerűen megállt esővíz. Emberek szaladtak össze és sorra mesélték, hogy mit éltek át. A falu legidősebbjei azt nyilatkozták, hogy ilyen itt még nem volt.

A vihar, a templomunkat sem kímélte. A 113 éves épületen komoly károk keletkeztek, főként annak legmagasabb pontját, a tornyot tépázta meg. A vihar ideje alatt a toronysisak kilengése volt észlelhető, nyugati és keleti részén a toronyból faldarabok zuhantak le, aminek következtében át lehetett látni a tornyon. Egyik toronyóránk a földre zuhant, a templomhajó fölötti tetőt két helyen bontotta meg a vihar. Mikor pedig végre közelébe mehettünk, még mindig hallatszott a fagerendák ropogása.

Isten kegyelme, hogy templomunk tornya nem jutott a kutyfalvi templomtorony sorsára.  Ma már túl vagyunk a nagy ijedtségen. Már a következő naptól szakemberek siettek a segítségünkre, elkezdődött és azóta is tart a torony rehabilitációja. Köszönet illesse a Magyar Kormányt és a Teleki László Alapítványt, akik a Rómer Flóris Tervből biztosították számunkra a szükséges pénzforrást és a szakmai támogatást, hogy templomunkat helyrehozzuk.

Soli Deo Gloria.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://romerfloristerv.blog.hu/api/trackback/id/tr8311777819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása